Tips vid köp av linser

Att handla linser på nätet är smart och behändigt. Jämfört med att gå till din lokala optiker så kan du spara en hel del pengar och utbudet är ofta större. Dock så måste du alltid först uppsöka en optiker som undersöker vad du har för synfel, vilken styrka på linser du ska ha samt baskurva och diameter på linsen. Det går alltså inte bara att beställa linser på nätet utan att ha ordination på linser från legitimerad optiker. Återförsäljarna på nätet är tvungna att kolla upp det och du kan räkna med att de också följer reglerna.

En annan sak som du bör tänka på är att återförsäljarna på nätet sällan tillhandahåller linsvätska. Vätskan är tung och tar mycket plats; fraktavgifter gör att det inte blir ekonomiskt lönsamt för företagen att sälja dem. Så ofta kan du behöva gå till din optiker för att prova ut linsvätska. Skaffa vätska som är av god kvalité och följ gärna optikerns råd även om hon/han rekommenderar en vätska som är lite dyrare än den du hade tänkt dig. En del linsvätskor finns förvisso att tillgå på nätet, men tänk på att den ska vara säker och godkänd. Kontrollera alltid bäst-före-datumet på din linsvätska och kasta vätskan när den har gått ut.

Idag finns ett stort antal entreprenörer på marknaden som säljer linser på nätet. Kolla gärna upp och jämför deras priser, fraktvillkor och så vidare. Tänk också på att priset inte är allt utan att leverantören också ska vara seriös och pålitlig. Kolla därefter upp kundomdömen om din tilltänkta leverantör. Idag finns ett antal sajter på nätet som har specialiserat sig på detta. När du har mottagit dina linser från din linshandlare är det bra att göra en efterkontroll hos din optiker för att kontrollera att dina linser fungerar optimalt. Tänk även på att inte använda linserna längre än produktinformationen medger. Byt linser direkt när de gamla inte ska användas längre (exempelvis månadsvis om du bär månadslinser). Glöm heller inte att ta ut dina linser nattetid och rengör dem på morgonen med linsvätska. På så sätt får du ett säkert linsbärande.