Rengöra linser

Något man måste tänka på när man har linser som inte är endagslinser, är att man måste sköta om sina linser. En del av detta är att alltid vara noggrann med rengöringen av linserna. Lättast är att använda linsvätska. Det använder man för att desinfektera sina linser, rengöra dem och dessutom förvara man dem i linsvätska. Risken är att om man inte gör på detta vis så kommer linserna snabbt att bli helt oanvändbara.

När man har linser som inte är endagslinser så innebär det faktiskt att man måste hantera dem varje dag, två gånger om dagen. Det är vid de tillfällen då du ska sätt in dem i ögonen och när du ska ta ut dem. Vid dessa tillfällen är det extremt viktigt att du rengör linserna ordentligt så att det inte kommer onödig smuts på dem. Gör man inte detta kan man få infektioner, svampar och bakterier i ögonen. Dessutom så sparar du en hel del pengar på att använda linsvätska på ett riktigt sätt eftersom att du då förlänger linsernas hållbarhet. Det är inte bara linser du kan köpa online, även linsvätska och andra tillbehör som etui att förvara dem i går att köpa på samma ställe som du köper linser.

För att verkligen vara säker på att man inte utsätter sina ögon för onödiga risker så ska man skölja både linserna och etuiet man förvarar dem i med linsvätska varje dag. Etuiet mår sedan bäst av att lufttorka innan du på nytt häller i den linsvätska som linserna ska ligga i över natten.

Så här enkelt är det

Tvätta dina händer noggrant med tvål och varmt vatten

Torka händerna noggrant på en helt ren handduk

Häll lite linsvätska i handflatan och lägg linsen där

Häll på lite mer och gnugga sedan väldigt varsamt med fingertoppen i små cirklar över linsen

Sätt i dem i ögonen eller lägg dem i linsvätska i etuiet beroende på morgon eller kväll

Färdigt!

När du köper online

Tänk på att det finns olika sorters linsvätska som passar för olika linser. Om du inte vet själv vilken sort som är bäst för just dina kan det vara bra att maila eller ringa kundtjänst och fråga. När man köper linsvätska så brukar det följa med ett etui till varje förpackning men tänk på att det är bra att byta minst en gång varannan månad.